Græsfodret kød i supermarkedet

Græsfodret kød i supermarkedet

Der er i senere år kommet et fokus på kvaliteten af kød i danske supermarkeder. Ting som græsfodret kød er nu ikke et ualmindeligt syn hos nogle danske supermarkedskæder. Her er et par af de mærker jeg er faldet over i min egen jagt på let tilgængeligt græsfodret kød. Der er desværre ingen officielle krav til producenterne for at kunne kalde deres kød græsfodret, hvilket betyder at det er uvist om dyret har modtaget korn, soja eller lignende fodder ved siden af græs.  

JN MEAT - Sashi og freygaard

Kødet fra JN Meat er min personlige favorit, baseret på pris og kvalitet. JN Meat er en dansk producent af kød, der opdrætter græsfodret kvæg af virkelig høj kvalitet i Finland. Finlands natur er rig på søer og græsmarker, som gør græsfodring til et foretrukket valg, og er lettere end i de andre skandinaviske lande. Kødet er opdelt i serier efter kødets kvalitet, og de to typer der primært kan findes i danske supermarkeder er Freygaard og Sashi, hvor Freygaard er den lidt mere magre og billigere udgave og Sashi er virkelig flot marmoreret og smager virkelig godt. Priserne svinger en del, og skårede ribeyes er som altid en dyr fornøjelse. Min lokale Meny sælger hakket oksekød i Sashi og Freygaard til 69kr/kg og 89kr/kg. 

Af andre produkter jeg har købt kan der nævnes: Freygaard/Sashi oksecuvette til respektivt 79 og 129kr per kg, Freygaard/Sashi okseculotte til 119 og 219kr per kg, Sashi tyksteg til 159kr/kg, Freygaard/Sashi ribeyes til 299 og 399kr per kg. Kødet er, sin gode kvalitet taget i betragtning, ikke særligt dyrt. Desuden støtter man Skandinaviske landmænd og en dansk forretning. Kødet kan både bestilles online, og findes i danske supermarkedskæder. Jeg har selv set kødet ført i både Meny og Brugsen.

Irma - Græsfodret

Irma fører en serie af kød uden et bestemt navn, det er blot tillagt ordet græsfodret. Kødet kommer fra fødevareproducenten Hilton Foods, og har kvægproduktion i Irland. Irland er også et land kendt for store arealer med græs, og et vådt klima der sikrer græs produktionen størstedelen af året. Der er ikke den samme kvalitetskontrol, og der er stor variant i kødets kvalitet sammenlignet med et produkt som det fra JN Meat. Prisen er dog mere overkommelig, og serien er ført i alle Danmarks Irma’er. Forvent at skulle give omkring 70kr/kg for hakket oksekød og et sted mellem 2-300kr/kg for de lidt bedre udskæringer. 

Brugsen - Græsfodret

Da Irma og Brugsen begge er en del af Coop, kan man forestille sig at disse produkter er meget ens. Det er heller ikke overraskende at både Irma og Brugsen importerer deres græsfodrede kød fra Hilton Foods. Udvalget i Brugsen’s udgave er en smule mindre, der findes fx ikke en udgave af alm hakket kød, og der er mere fokus på bøffer end på hele stege. Priserne er derfor også generelt højere, da skårede bøffer er den absolut dyreste måde at købe kød på. Kvaliteten er også den samme, og meget svingende. Store kødproducenter som Hilton Foods bruger et utal af landmand, og der vil være så godt som ingen minimum kvalitet på et produkt. Man skal lede længere for at finde et pænt stykke kød.

Dawn meats

En anden Irsk producent, som også ofte føres i Danske supermarkeder er Dawn Meats. Kødet mærkes sjældent som græsfodret kød, men på virksomhedens egen side beskrives kødet som græsfodret. Hvis du køber store stege og skærer bøffer selv, er der en stor chance for at du har købt et af disse produkter på et tidspunkt. Producentens logo er på undersiden af emballagen. Der er samme problem som med Hilton Foods produkter; en høj mængde landmænd og en lav minimums kvalitet gør det sværere at finde kødet i en rigtig høj kvalitet. 

Sydamerikansk Kød

Om det er fra Brasilien, Uruguay eller Argentina, er der en overvældende chance for at kød fra disse lande er græsfodret. Det er nemlig betydeligt bedre økonomisk at lade dyrene græsse, og det er sjældent nødvendigt at supplere med unaturlig kost i vinterhalvåret, eller producere dyr ensilage. Faktisk så er kornfodret kvæg i disse lande betragtet som en luksusvare, og bliver sjældent solgt som det billige kød der findes i danske supermarkeder. Der er dog langt mindre krav til fødevaresundhed i disse lande, og der har før været skandalesager fra især Brasilien. Der er altid en risiko ved at købe kød uden for de Vestlige lande med strenge krav til fødevarekontrol.

Lammekød

Mig bekendt er der ikke nogle supermarkeder der fast sælger lammekød med labelet græsfodret. Det er dog betydeligt oftere at lam er græsfodret uden at være solgt som det. Især lam fra New Zealand er kendt for at være græsfodret, da klimaet tillader græsning året rundt, og det er det økonomiske valg for landmænd.

Vildtkød

En anden mulighed for at købe kød der har spist naturlig føde, er at vælge vildtkød. Rådyr og krondyr kød kan findes i supermarkeder som Irma og Meny, og er en sikker måde at finde kød der har fået en naturlig kost. Priserne er relative lave, men det er lidt sværere at finde.

Kød på internettet

At bestille græsfodret kød på internettet er også en af de lette måder at købe græsfodret kød på. Da græsfodret kød allerede har et godt ry for at være et kvalitetsprodukt rent smagsmæssigt, har mange kødspecialister på nettet ført græsfodret oksekød importeret fra forskellige steder i verden. Under afsnittet ‘køb græsfodret kød‘ kan der findes en liste af forhandlere af græsfodret kød, der sender direkte til døren.

One thought on “Græsfodret kød i supermarkedet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *